Ügyvéd segítsége a személyi sérüléses kár rendezésében

Személyi sérüléssel járó közúti, üzemi vagy más jellegű baleseteknél a sérültet kártérítés illeti meg. A kárrendezési folyamat különböző jogi, biztosítási és adóügyi ismereteket igényel, így célszerű, ha a károsult nem egyedül vág bele, hanem szakember segítségét kéri. Érdemes olyan ügyvédet választani, aki kifejezetten ezzel a területtel foglalkozik, és nagy tapasztalattal rendelkezik. Ő segít elkészíteni a kárigényt, amelyet a vétkes biztosítójához kell benyújtani. Ahhoz, hogy elérjük vele a célunkat, azaz megkapjuk a nekünk járó, megfelelő összegű kártérítést, a kárigénynek jól megfogalmazottnak, összeszedettnek, kellően alátámasztottnak és összegszerűnek kell lennie. Egy jó ügyvéd ezt a feladatot sokkal jobban és egyszerűbben meg tudja oldani, mint egy hozzá nem értő.

Magyarországon a közlekedési balesetek száma az elmúlt években jelentős mértékben csökkent, köszönhetően az objektív felelősség bevezetésének, illetve a közlekedési szokások javulásának. Azonban baleset esetén kártérítést igényelhetünk a személyi sérülés kapcsán felmerült minden költségünkre, például a gyógykezelésekre, a gyógyszerekre, a gyógyászati segédeszközökre, a gyógykezelésre való utazásra, a kórházi ápolásra, a házi ápolásra vagy akár – ha bekövetkezik a legrosszabb – a balesetben elhunyt személy temetésének költségeire is. A kártérítés lehet vagyoni vagy nem vagyoni, és megkaphatjuk egy összegben vagy járadék formájában is.

A kárigényhez különböző dokumentumokat kell csatolni, például az orvosi leleteket, számlákat, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök stb. nyugtáit, jövedelemigazolást, utazási menetjegyeket, közműszámlákat, orvosszakértői véleményeket, a tanúk nyilatkozatait és a személyi iratok másolatát. A tárgyalást célszerű peren kívül indítani, ezzel a folyamat felgyorsítható. A biztosító átnézi a kárigényt, szakembereivel megvizsgáltatja a csatolt dokumentumokat, majd tesz egy ajánlatot. A károsult dönthet, hogy elfogadja-e a megajánlott összeget. Ha nem, és nem is tud megegyezni a biztosítóval, sor kerülhet a peres eljárásra. Ezt szintén ügyvéd segítségével lehet kezdeményezni, aki képviseli a károsultat a per folyamán.

Posted in Közlekedés. Tagged with , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.