Szendvics-tan

Fog egy szép szelet fehér kenyeret, jól megkeni majonézzel (legalább olyan vastagon, mint a korosodó sztárok sminkje), rárak egy teljes csomag előreszeletelt szalámit és egy ujjnyi szelet zsíros sajtot – na így ne csináljon szendvicset! Az egészséges táplálkozás szabályainak ilyen mértékű megsértése már bűntett. Szerencsére olyan szendvicset sem nehéz készíteni, amellyel visszanyerheti régi alakját, biztosíthatja izmai erősödését vagy -egész egyszerűen – egészséges maradhat. Csak olvassa el útmutatónkat!

Kenyér
A jó szendvicsek alapja a jó kenyér. Minél több magot lát benne – ami utal a rosttartalomra-, annál jobb. Vásárláskor keresse a “teljes őrlésű gabona” vagy a “teljes őrlésű liszt” feliratot. De fontos tudnia, hogy a búzaliszt és a teljes őrlésű búzaliszt nem ugyanazt jelentik; a teljes őrlésű gazdag rostban. A sötét szín önmagában ne tévessze meg: sok kenyeret készítenek finomított búzalisztből (amelynél a szemekről őrlés előtt eltávolították a korpát, a rostgazdag külső héjat) és színezékkel festik sötétebbé. Nemcsak a fehér kenyér készül ilyen lisztből, hanem a péksütemények nagy része, a francia kenyér és a pita is. Ha a cédulán feltüntetik a beltartalmi értékeket is, ott arra figyeljünk, hogy egy kenyérszelet legalább 2 g rostot tartalmazzon. A teljes őrlésű kenyerek egy nagyon kevés zsiradékot is tartalmazhatnak, de ez elhanyagolható mennyiség.

Sajt
A csökkentett zsírtartalmú sajtok gyártóinak lassan sikerül rájönniük, hogyan lehet megőrizni az eredeti ízt és csökkenteni a zsírtartalmat. Még egy jó hír: a kevesebb zsírral nem csökken a sajtok kálcium-tartalma, ami a csontok egészségének megőrzéséhez fontos.

Ha az igazán különleges sajtok érdeklik, akkor ne habozzon végigállni a sort valamelyik nagy élelmiszer-áruház sajtos pultjánál. Ha erre nincs ideje, akkor az előrecsomagoltak közül válassza azokat a sovány sajtokat, melyek zsírtartalma kevesebb, mint a szárazanyag-tartalom 20%-a.

Posted in Étkezés. Tagged with , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.