Stájer kényeztetés

stajerorszagÉszakon 3000 méteres sziklás hegyek, sűrű erdők és haragos zöld tavak, délen szelíd lankák, forró vizű források, szőlő- és gyümölcsültetvények. Ez Stájerország, Ausztria legzöldebb tartománya. Az embernek az az érzése, hogy még a fű is azért olyan selymes, puha és harsogón zöld, hogy az erre járó heveredjen le itt, bámulja a hegyek között gomolygó felhőket és érezze jól magát.

Új trend van kialakulóban a wellness-kultúra területén. A hetvenes években kezdődött mozgásőrület leáldozóban. Már nem a test sanyargatása, nem a tüdőt, a vádlit próbára tevő futás, nem a százhatvanas lépésszámú aerobik a divat. Az új évezred edzésprogramjai szelídek. A jelszó: azt csináld, ami jólesik, sétálj, kirándulj, szedjél virágot. Egész évben dolgozol, hajtasz, tele stresszel az életed, ezért amikor nyaralsz, pihensz, kényeztesd el magad.

Nordic walking
Nekem tetszik az ötlet. Különösen olyan helyen, ahol a legforróbb nyárban sincs elviselhetetlenül meleg. Például Stájerország leglátogatottabb síparadicsomában, a Dachstein régióban, ahol a háromezer méteres hegyek között bujkáló alpesi falvak szelíd legelőin Milka tehenek legelnek, a legforróbb kora délutáni órákban sincs huszonöt foknál melegebb. Éjjelenként mélyen és gondolattalanul alhat az ember, hiszen csend van, csak a fenyőfák sóhajtanak, csak a kristálytiszta patakok vize csobban a parthoz. Ahol olyan hotelek várják a látogatókat, mint a Pichlmayrgut, a régió egyik leghíresebb szállodája. A Steiner família kevesebb mint harminc évvel ezelőtt egy kis családi gazdaság néhány szobás panziójából kezdte a birodalmat felépíteni, s mára nincsen olyan szolgáltatás, amely hiányozna kínálatukból. Érkezésünkkor a legifjabb Steiner, a háromesztendős segít apjának a csomagokat cipelni. Édesanyja hajnalonként a ma legdivatosabb edzésprogramot vezeti. A nordic walkinghoz nem kell más, csak egy kényelmes cipő, két síbot és persze erdő, ahol az öt–hét kilométeres egyenletes tempójú hegyi gyaloglást a sífutáshoz hasonló karmozdulatok kísérik. A táj felejthetetlen, a hajnali párától nedves fűben álmos tehenek bámulják a kora reggeli látogatókat, vastag bundás fekete kutyák szaladnak neki a hegynek, ezernyi madár fecseg, szamárfülek billegnek a bozótban, ébred az erdő. A gyaloglás nem kimerítő, mégis elfárad az ember, jó étvággyal reggelizik hát. Friss gyümölccsel kezdi, persze. Görögdinnye, banán, szőlő, kivi: színre, szemre is szép. A gyümölcstől aztán még éhesebb lesz, vékony szelet sonkát tesz magos fekete kenyérre, ementálival díszíti, kávét kér hozzá, frissen facsart narancs levével. Aztán szaunázni indul. Az infrakabinban zene szól, gyógynövények fűszeres illata közt hever az ember, nincs melege, mégis izzad. Aztán masszírozzák. A talpát legelőször, pontos, okos mozdulatokkal, aztán a vállát, az egész évi stressztől feszes izmokat, meg a hátát, a fejbőrét kámforos balzsamokkal. Addigra már a nap is melegen süt, szél hűsíti, nem éget. És csak úszkál meg napozik ott az ember, a hegyeket nézi. Nem gondol semmire. Pihen. Síszezonban hazánk fiaival van tele a környék, nyáron azonban kevés magyar jár errefelé. Pedig Ausztria nyáron legalább olyan szép, mint télen. Sokan tudják is már ezt, egyre többen fedezik fel a határtól csupán száz–százötven kilométerre fekvő hegyeket. Kínálat van bőven.

stajerorszag2Hideg tavak
Utazik az ember, például a tízes úton, Klagenfurt és Villach után északra fordul, s elindul fölfelé, úgy 1763 méter magasan egyszer csak csodálatosan mély és sötétkék vizű tó partján találja magát. Lent a nyüzsgő városokban harmincöt fok körül van hetek óta a hőmérséklet, itt a Turracher Höhe partján kilép az autóból, s fázósan magára teríti a kardigánját. A tó maga ritkán melegszik húsz fok fölé, a hotelek medencéit azonban kellemes melegre fűtik. A part legszebb szállodájában, a Seehotel Jagerwirtben érkezésünkkor a búbos kemencében is ég a tűz, magyar pincér szolgálja fel a vacsorát, s a tulajdonos, Gerda asszony színes esernyőket vesz a hóna alá, amikor a tó partján sétálni invitál. Nem értjük a dolgot, hiszen a nap süt. ő azonban ismeri a klímát, hiszen családja négy nemzedék óta vadászik és szállodákat épít a környéken. S valóban alig sétálunk néhány percet, szemerkélni kezd az eső, a tavon apró fodrok szaladnak, a hegyek magukba szívják a nedvességet, ettől olyan hihetetlenül zöldek a fák, és olyan élénk színűek a védett virágok. A vacsora kellemes, az álom a víz csobogásától különösen pihentető. Aki lazítani, pihenni vágyik, aligha találhat jobb helyet ennél. A wellness-szolgáltatások a legújabb divatot követik, a test- és arcpakolások alapanyaga gabonából, kecsketejből, algából készül. Többek között mágnesterápia, vízi torna, aromamasszázs szerepel a kínálatban. Nekem azonban a vízággyal kombinált, testet-lelket lazító pakolás tetszett igazán, amelynek során a fáradt hölgyeket illatos balzsamokkal megmasszírozzák, pólyába teszik, majd kellemesen langyos, ringató vízágyra helyezik, s hasonló érzése lesz ettől azonnal, mint egykoron az anyja méhében lehetett. El is alszik mélyen, nyála csordul a boldogságtól.

Forró vizek
Akadnak persze bőven olyanok, akik az efféle nyáron is hideg vizű tavak partján fekvő helyeket nem szeretik. Testük meleg, gyógyvizes fürdőkbe vágyik. Nos, Stájerország nem jön zavarba. A magyar határtól néhány kilométerre, Loipersdorfban épült föl Európa legnagyobb gyógyfürdő-komplexuma. A loipersdorfi Intercontinental a feng shui elvei alapján készült. A hozzá tartozó 8500 négyzetméternyi termálfürdőben tökéletesen el lehet tévedni. A megoldás az, hogy semmiféle célt ne tűzzön maga elé az ember. Próbálja ki mindazt, ami az útjába akad, Kneipp-kúrázzon jéghideg patakocskákban. Bökjön rá az alternatív masszázsok közül valamelyikre, mert van belőlük bőven. Van Shiatsu, ayurvédikus, akupunktúrás, esetleg lávaköves masszázs, meg víz-Shiatsu, amelynek során hozzáértő kezek tarkója s combja alátámasztásával hullámzó mozdulatokat téve ringatják a víz felszínén. Ha azonban ezt nem szeretné, netán anyagi meggondolásból némelyiket inkább kihagyná, nos, a különböző hőfokú és ásványtartalmú medencék akkor is teljes regenerálódást ígérnek. S eltölthet itt jó néhány órát anélkül, hogy kétszer ugyanabba a vízbe a lábát betenné. Garantáltan jól fogja érezni magát. Mert ez a cél, a trend: dolgozz keményen, keress jól, ha pihensz, pihenj igazán, kényeztesd tested, lelkedet. És ha megteheted, válassz ehhez olyan helyeket, amelyekből ez a régió valóban mindenki számára kínál ízeket.

Párducmancs és bébiszitter

A Stájer Idegenforgalmi Hivatal, annak érdekében, hogy a kisgyerekes szülők is igazi, pihentető nyaraláson kényeztethessék magukat, 31 vendéglátó- és 7 kirándulóhely együttműködésével, megalakították a Familienurlaub Steiermark összefogást. Ennek a szolgáltatásláncnak ismertetőjegye, a szállodák csillagjaihoz hasonlóan, a párducmancs. 3–5 párducmancs jelzi a szolgáltatások színvonalát. A három mancs például azt jelenti, hogy az egyhetes nyalás során legalább három alkalommal félnapos gyerekfelügyelet, biztonságos szabadtéri élményjátszótér, tágas családi szoba, leválasztható gyerek-hálófülkével, gyerekétlap és még sok egyéb szolgáltatás várja az ide látogatókat. Közülük is az egyik leghíresebb a Märchenwald (meseerdő). A Judengburgban található 10 ezer négyzetméternyi erdőben több mint száz életnagyságú, mozgó, beszélő figura segítségével elevenednek meg a leghíresebb mesék. Vagy az ettől néhány kilométerre fekvő Ranten falucskában található Hammerschmied fogadó, ahol igazi családias vendéglátásban lehet része az ide látogatónak.

Néhány látnivaló
Stájer Famúzeum St.Ruprechtben. A múzeum a fa sokoldalú felhasználását mutatja be. A gyerekek kipróbálhatják kézügyességüket, játszhatnak itt.
Nyitvatartás: 9.00–17.00-ig Jegyár: felnőtt: 4,10 euró, gyerek: 2 euró
Grebenzeni Természetpark A parkban különleges állat- és növényfajok láthatók. Emellett számos nyári program is várja a látogatókat. Információs telefon: 0043/3584-2005

St. Lambrechti Apátság A bencés apátságban többek között Közép-Európa legnagyobb madártani kiállítása is látható. Az apátságot hétköznap 10.45-kor és 14.30-kor nyitják ki. Információ: 0043/3585-2345 Günsteri vízesés. Krakaudorf és Schöder között található Stájerország völgyeinek legnagyobb vízesése.

Posted in Egyéb. Tagged with , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.