Így változnak az adók 2015-ben

adovaltozasok-2015Az új adórendszer 2015-ben három fontos pilléren nyugszik, ezek pedig a családok támogatása, a különadók fenntartása, valamint a kis- és közép vállalkozások alacsony adózása. Ez nem igazán jelent újdonságot, hiszen ez az adórendszer volt érvényben eddig is, már bizonyított. Szintén marad az az elv, hogy a kormány csökkenteni próbálja a munkát terhelő adókat, hogy elősegítse a gazdasági növekedést.

Az adórendszer súlypontja 2015-ben a fogyasztási, környezet- és egészségvédelmi, valamint a forgalmi típusú adókra tevődik át annak érdekében, hogy ne a jövedelmeket terhelő adókat sújtsa nagyobb teher, ezenkívül a különadók is megmaradnak. A családok támogatásának keretein belül az állam támogatást ad a házasságot kötő, vagy gyermeket vállaló pároknak. Körülbelül 40 ezer házaspárt érint az első házasulók adókedvezménye, ez a tervek szerint mintegy egymilliárd forint lesz, amely összeg 2016-ra megháromszorozódik.

Fontos kitűzött cél, hogy csökkentsék az adócsalások mértékét, valamint az adócsalók mozgásterét, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a kormány növelni tudja az adóbevételeket, ezt pedig elsősorban így lehet megtenni. Minden lehetséges eszközt fel fognak használni az adócsalók elleni küzdelemben. Az új adócsomag tartalmaz is erre irányuló intézkedéseket, ezek közül a legjelentősebb újítás az EKÁER rendszer, vagyis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, melynek célja, hogy az áruk valós útját követhessék nyomon, valamint hogy ne kerülhessen forgalomba Magyarországon olyan áru, amit előzetesen nem jelentettek be az adóhatóságnál. Ez a rendszer új kapukat nyit meg az adócsalások kiküszöbölésének terén.

Sok embert érint a módosítások közül az, hogy megváltozik a cafeteria szabályozása, melynek lényege, hogy a 2015-ös évtől 450 ezer forintra csökken a cafeteria felső határa, ebből pedig csak SZÉP kártyára utalható az a rész, ami 200 ezer forint felett van. Az újonnan megalakult vállalkozások havonta lesznek kötelesek bevallani az áfát. Szintén ezen a területen történő változás, hogy egy bizonyos árbevételi szint felett már nem lesz elég az évenkénti áfabevallás, helyette ezt negyedévenként kell majd megtenni. Természetesen ennek a két intézkedésnek a célja, hogy már év közben ki lehessen szűrni az esetleges áfával való visszaéléseket.

Fontos változás az is, hogy a jelenlegi 2 millióról 1 millió forintra csökkentik a tételes áfaadat-szolgáltatás összeghatárát a láncolatos áfacsalások visszaszorításának érdekében. Az adóhatóság lehetőséget kap arra is, hogy adatot szerezzen az interneten végbemenő vásárlások forgalmi adatairól.

Jövőre a felsőoktatási intézményeket támogató vállalkozások kaphatnak majd társaságiadóalap-kedvezményt. A mezőgazdaságot is érintik majd az új szabályok. Fontos változás, hogy mentesülnek a helyi iparűzési adó alól a mezőgazdasági termelők beszerző és értékesítő szövetkezetei. 27 helyett mindössze 5
százalék lesz a nagytestű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfakulcs (ez a termelők által fizetett áfára vonatkozik.

Változik a bérfőzés és a magán-pálinkafőzés szabályozása is: továbbra is 50 liternyi párlat állítható elő kedvezményes jövedéki adóval, azonban azok a kedvezmények, melyek a magánfőzéshez kapcsolódnak, a jövőben csak azokra vonatkoznának, akik gyümölcsöt termesztenek. A bérfőzés esetében a jövedéki adó 50 százaléka lesz az alkoholtermékek normál adómértékének. A magánfőzésben előállított párlat után 2015-től 1000 forintos altalányadó fizetése lesz kötelező. A magánfőzésre beszedett adóbevételek az illetékes önkormányzaté lesznek.

Egységesen 150 millió forint lesz a jövedéki biztosíték az alkohol, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék esetében. Jövő év elejétől az alkoholos italok után kötelező lesz a népegészségügyi termékadó fizetése, ez alól kivételt képez a pálinka, valamint az olyan szeszes italok, melyek legalább hétféle gyógynövényből készültek. Legkevesebbet azok után az alkoholos italok után kell fizetni, melyek 5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmúak, legtöbbet a 45 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmúaknak.

Nem lesznek azonban termékadó-kötelesek azok, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, cukortartalma viszont nem több, mint 40 százalék.Bővül a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre néhány műanyag és vegyipari termékekkel, illetve az irodai papírral. Kikerülnek viszont ebből a körből a kézműves termékeket előállító mikrovállalkozások és kistermelők árui.

Jövő évtől a helyhatóságok 2015-től települési adót is bevezethetnek, amennyiben nem ütközik törvénybe, ennek alanya nem lehet szervezet vagy vállalkozó. Változnak a biztosítások adózási szabályai is: a teljes életre szóló életbiztosítások 2017 után azonos adójogi kezelés alá esnek az egyéb megtakarítási jellegű biztosításokkal, vagyis ezek adómentessége 2017 után megszűnik. Tállai András, az NGM államtitkára elmondta, az adótörvény-javaslat legfontosabb célja, hogy támogassák a családalapítást, alacsonyak legyenek a munkát terhelő adók és a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok foglalkoztatását ösztönözzék.

Posted in Adó, Gazdaság. Tagged with , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.