Fiút vagy lányt?

babaA hagyományos módon való fogantatásnál a leendő gyermek nemének esélye 50-50%-ban oszlik meg. Anyuci mindig egy X kromoszómát ad bele a közösbe, s így a kicsi neme Apucin múlik, aki ha szintén X kromoszómát ad, akkor kislány lesz, ha pedig Y kromoszómát, akkor kisfiút hoz a gólya. Ha lenne egy eljárás, amivel külön lehetne választani Apuci X kromoszómát tartalmazó spermáit az Y-t tartalmazóktól, megnövekedne annak az esélye, hogy Anyuci kislányt szüljön. Ezen az eljáráson dolgoztak idáig a Genetics and IVF Institute munkatársai a virginiai Fairfaxban. Szeptemberben bejelentették, hogy kidolgoztak egy olyan sperma-szelektáló eljárást, amivel szinte teljes biztonsággal lehet garantálni a születendő kislányt.

Az X kromoszóma kevéssel több DNS anyagot hordoz, úgy 2,8%-kal többet, mint az Y kromoszóma, és az új módszer ezt használja ki, amikor az orvosok olyan festékkel festik meg a spermában található DNS-t, ami világít lézerfényben. Az így megfestett spermasejteket ezután a világosságuk alapján osztályozzák, s minél inkább világít egy sejt, annál nagyobb adag DNS állománya van, s így tehát valószínűleg X kromoszómát rejt magában. Miután így szelektálták a spermasejteket, a kiválasztott spermát vagy bejuttatják a nő méhébe, vagy lombikban termékenyítik meg a petesejtet. Egy rövid felmérés alapján az ezzel az eljárással megtermékenyített anyáknál több mint 90%-ban született meg az annyira várt kislány. Ha kisfiút szeretnének a szülők, a helyzet nem annyira egyszerű. Csupán 65%-a valósul tényleg Y kromoszómának azokból a spermasejtekből, amelyeket a színezéses eljárás Y-nak mutat. ( Az intézet még nem szolgált statisztikai adatokkal azokról a születésekről, ahol Y kromoszómát kértek a szülők.)

Bár a sperma szelekció nem tökéletes megoldás, de segíthet olyan szülőkön, akik szeretnék elkerülni, hogy fiú utódjuk örököljön olyan nemi kromoszóma függő betegségeket, mint például a vérzékenység, amiket az X kromoszómán bekövetkező mutáció okoz. ( Ha az anya hordozza a mutáns X kromoszómát, egy egészséges apai X kromoszóma olyan leánygyermeket eredményez, akinek meg lenne az esélye, hogy teljesen egészséges legyen.) Emellett, az eljárás tetszhet minden olyan párnak, akik bizonyos nemű utódokat szeretnének. Például, az intézet kísérleteiben részt vevő párok 90%-ának már volt két vagy három gyermeke, és szerették volna javítani a fiuk vagy lányok arányát a családban. Sajnos az eljárás költségei, $1500 a szelekció és $1000 a megtermékenyítés, ami nem is garantálja, hogy a petesejt életben is marad, elég magasak ahhoz, hogy csak eltökélt és anyagilag jól álló párok gondolkozhassanak ezen az eljáráson. Néhány biológus attól fél, hogy a módszer még nincs kellőképpen kivizsgálva, és az eddig született 400 egészséges állat  11 kisbaba mg nem bizonyítja, hogy hosszú távon is biztonságos megoldás.

Posted in Világ. Tagged with , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.