Értékes zöld csoda

Az egyetlen olyan drágakő, amelynek mesterséges változata még a természetes képződménynél is drágább. Ki korán kel, aranyat lel – tartja a mondás és a Közép-Kolumbia festői táján élők is. Több száz ember – köztük asszonyok és gyerekek – már a korai órákban útra kelnek, hogy a smaragdbányában lankadatlanul ássanak, kutassanak a kőtörmelékek, a sártenger között. Ők a „guaquerok”, azaz a smaragdbányászok. Annak reményében indulnak útnak minden reggel, hogy rátalálnak egy nagyobb zöld kőre, amely örökre megváltoztatja életüket. Egy fiatalember például már tíz éve keresi a zöld csodát, de egyelőre csak apró, kevésbé értékes darabokat talált.

A smaragd utáni hajsza rendkívül fárasztó. Nemcsak a felszínen, hanem a föld alatt is zajlik a munka éjjel-nappal. A mélyben mindenre elszánt kincskeresők védőfelszerelés nélkül, csákánnyal keresik a megváltó köveket. 200 milligramm smaragdért 15-től akár 60 ezer dollárt, vagyis közel 14 millió forintnak megfelelő összeget is adnak a kereskedők.

A megtalált drágakövek az ékszermívesekhez kerül, akik szebbnél-szebb és értékesebbnél-értékesebb darabokat készítenek belőlük.

Posted in Világ. Tagged with , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.