Emelkednek a horvát autópálya díjak 10%-al július 1-től

A horvát autópálya díjak 2017. július 1-től 10%-al emelkednek. Az idei évi díjemelés nem az első a dél szomszédunkban, korábban április 1-vel már megemelték 5%-al a sztráda használatának összegét. Az emelés hátterében a horvát autópálya kezelő ársaság, a HAC tetemes adóssága áll, amely mára mintegy 5,2 milliárd euró, amelyből idén 1,3 milliárd euro visszafizetése esedékes. A horvát autópálya kezelő adóssága a teljes horvátországi államadósság több mint 13%-at teszik ki. A mostani díjemelkedés egyelőre átmenetinek tűnik, csak a főszezonban július 1. – szeptember 30. között tervezik érvényesíteni a 10%-os autópálya díjak emelését, szeptember 30-a után újra a mostani díjakon használhatják az autópályákat.

A horvát autópályadíj összeg így is sokkal magasabb, mint a magyarországi sztrádahasználat díja. A horvát autópályán fizetős kapurendszer működik, ahol a kihajtáskor kell kifizetni a használat arányos útdíjat készpénzzel, bankkártyával vagy előre feltöltött ENC készülékkel. Ezek közül a leggyorsabb áthaladást (fizetést) az ENC készülék biztosítja, így a nyaralni szándékozóknak érdemes ezt a fizetési módot választani.

A Zágráb-Split közötti autópálya használatának díja 181 kunáról 199 kunára (8283 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka úton 70 kuna helyett 77 kuna (3205 forint) lesz a jegy ára. Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel a pályára, Zágrábig 122 kuna helyett most 134 kunát (5576 forintot) fog fizetni.

A díjemelés nem lesz egységes a horvát autópályán, így lesznek szakaszok, ahol nem változnak az árak, de erről az aktuális minisztérium fog dönteni.

Posted in Gazdaság. Tagged with , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.